Welke naaimachine past bij jou

Het naaien van (kinder)kleding is een leuke hobby en het belangrijkste wat je nodig hebt is natuurlijk de naaimachine. Je bent een geluksvogel als je de machine van je moeder, oma of tante mag gebruiken. Maar wat nou als je zelf een machine moet aanschaffen. Er zijn zoveel modellen en de prijzen variëren enorm. Waar kun je op letten?

 

 1. Wat ga je met de machine doen?

Dit is echt de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Veel naaisters gebruiken de machine enkel voor wat eenvoudig verstelwerk (broeken korter maken, naden innemen en kleine reparaties) en naaien maar af en toe wat kleding. Als je beginnend naaister bent en nog niet zeker weet of deze hobby je wel gaat bevallen dan adviseer ik altijd om te starten met een degelijke eenvoudige (2e hands) machine, die volstaat prima om mee te beginnen. Mocht je dan zo enthousiast worden over je nieuwe hobby dat je meer wilt dan kun je ‘m inruilen en voor een luxer model gaan. Vraag jezelf goed af welke stoffen je gaat naaien, als het enkel om katoentjes voor kussentjes, jurkjes en poppenkleertjes gaat dan is een goedkoop model (met lichte motor) prima. Maar als je ook spijkerbroeken wil inkorten of maken, en dus door 3 lagen jeans heen moet kunnen naaien dan word je niet blij van een goedkoop model omdat de motor dat niet goed trekt en daar krijg je lelijke stiksels van. De prijzen van naaimachines variëren enorm, bij de Hema kan je al voor 60 euro een naaimachine kopen. Die machine is prima voor de eenvoudige klusjes. Bedenk dat alle waar is naar zijn geld de en goedkopere machines zijn prima als je er niet teveel van verwacht. Ze kunnen lichte stoffen goed naaien maar jeans of dikke winterstoffen kunnen problemen geven. Verder is de levensduur van deze machines korter omdat de onderdelen minder sterk zijn. Ze zijn soms ook wat lastiger in te stellen en te bedienen, maar dat is pas een probleem (ergernis) als je ze vaak wilt gebruiken.

 

 1. Koop je 2e hands, even opletten

Er kan veel mis gaan met een naaimachine. Een simpel ongelukje wat grote gevolgen kan hebben is dat de naald breekt en het puntje in je spoelhuis valt. En daar kan het grote schade aanrichten. Als je een 2e hands machine koopt via bijvoorbeeld Marktplaats dan weet je niet zeker of er nog een naaldpuntje in zit. Zorg er in ieder geval wel voor dat je een proeflapje naait als je de machine gaat kopen. Je hoort vaak wel of de machine lekker loopt of dat er een tikje in het geluid zit. Bij twijfel niet inhalen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een occasion bij een dealer. Dan weet je zeker dat de machine open is geweest en gecontroleerd en vaak krijg je dan ook nog 3 maanden garantie. De machine is goed gesmeerd (olie is echt heel belangrijk voor het onderhoud van je machine) en kun je zelf zo aan de slag. Handig om meteen te overleggen of je de machine weer mag inruilen als je besluit een luxer model te kopen.

 1. Geloof niet alles wat je ziet

Er worden vaak goedkope Toyota machines aangeboden bij Blokker e.d. De reclameteksten vertellen je vaak dat ze tevens geschikt zijn om zware jeans stoffen mee te naaien. Sommige modellen noemen ze zelfs JEANS. Maar helaas, dat zijn die modellen helemaal niet. Enkel de zware (semi)industriële machines zijn bijzonder geschikt om door 3 of meer dikke lagen jeans te naaien, zonder dat het moeite kost. Onze huishoudmachines zijn daar niet bijzonder geschikt voor. Ze kunnen het wel, maar het is dan best een gedoe om het netjes te krijgen. Hoe goedkoper de machine, hoe lichter de motor vaak is en dat betekent dan meer moeite en problemen met zware (spijker)stoffen.

 

 1. Veel mogelijkheden lijkt leuk, maar is het dat ook?

Als je gaat naaien dan zul je merken dat de meest gebruikte steken de stiksteken, zigzagsteken en de stretchsteken zijn. Dat zijn maar 3 steeksoorten. Er zijn prachtige machines te koop met enorm veel steekmogelijkheden maar in de praktijk worden die maar heel weinig gebruikt. Geldt ook voor mij.

 

 1. Verder nog
 • De stretchsteek. Eenvoudige modellen hebben vaak geen stretchsteek beschikbaar. Dat is een steek die je voor gebreide stoffen gebruikt (tshirts, sweaters, jurkjes van rekstof). Als je die steek niet hebt moet je de zwakste zigzag gebruiken, maar dat is niet zo mooi. Als je weet dat je veel met rekbare stoffen gaat werken kies dan absoluut een model met stretchsteek, daar word je blij van.
 • Hoe eenvoudig is het om de machine in te rijgen? Luxere machines hebben vaak een automatisch draadinrijgsysteem en als je veel naait is dat geen overbodige luxe. Ik kan niet meer zonder.
 • Spoeltje opwinden. Bij de ene machine is dat makkelijker dan bij de andere. Kijk maar even wat jou aanspreekt. En laat de machine het je weten als je spoeltje bijna leeg is? Dat is zeker het geval als er een doorzichtig ruitje voor je spoeltje zit, dan kun je het zelf zien. Wel zo prettig, want het is niet leuk als je een hele naad hebt afgewerkt en dan merkt dat ie helemaal niet vast zit.
 • Bevindt het spoelhuis zich aan de voorzijde of aan de bovenzijde? Dat is een interessante vraag voor naaisters die veel met rimpelelastiek willen doen (leuk voor meisjeskleding, rimpelelastiek moet je op het spoeltje overzetten). De machines met het spoelhuis aan de bovenzijde geven dan vaak problemen, met name de Brother-machines. De machines met het spoelhuis aan de voorzijde verwerken het rimpelelastiek juist heel goed. Ik heb zelf een fijne Brother machine en gebruik voor het rimpelelastiek een hele oude, oerdegelijke, Lewenstein, met het spoelhuis dus aan de voorzijde.
 • Check het pedaal die bij de machine hoort, hoe zwaarder het pedaal hoe prettiger in het gebruik omdat die dan niet zo snel verschuift over de grond (zodat je weer moet zoeken met je tenen). Ik heb een goedkope Toyota gehad die naaide redelijk, maar het pedaal ging steeds stuk, dat was een bijzonder kwetsbaar lichtgewicht pedaal, terwijl je dat juist heel intensief gebruikt.
 • Licht! Als je met handwerk bezig bent wil je vooral heel veel licht zodat je goed ziet wat je doet. Let dus even op het lampje in de machine. De kindernaaimachine van Janome is een heel leuk apparaat maar die heeft dus geen lampje, dat vind ik echt een minpunt. Ik heb daar wel een oplossing voor gevonden, maar toch.
 • De bijhorende voetjes. Verdiep je even in de voetjes die bij de machine geleverd worden en vraag jezelf af je daar mee uit de voeten kan. Ga je veel meisjeskleding maken dan zijn voetjes om te rimpelen en voetjes voor band of biaisband erg handig. Niet alle merken leveren die voetjes. De voetjes van de A-merken zijn vaak kostbaar en in China worden prima kopieën gemaakt. Je kan van tevoren checken of er voor jouw nieuwe machine ook van die voetjes beschikbaar zijn (Amazon.com of Ebay.com).
 • Zijn de voetjes eenvoudig te verwisselen. Brother heeft bijvoorbeeld een eenvoudig kliksysteem waardoor het voetje zichzelf ontgrendelt zonder dat je een schroevendraaier nodig hebt.
 • Raadpleeg de technische specialisten. Ik heb verschillende machines, een naaimachine, borduurmachine, lock en coverstitch. Iedere keer als ik een machine kocht ging ik een rondje bellen, dan vroeg ik aan dealers welke machine ze me zouden adviseren en waarom. Tevens vroeg ik welk model ze het minst vaak voor reparatie terugkrijgen. Het is dan wel belangrijk dat je een persoonlijk wensenlijstje paraat hebt.
 • Gebruik Youtube. Op Youtube staan heel veel instructiefilmpjes van verschillende modellen. Dan zie je goed hoe het werkt voor jouw mogelijk nieuwe machine.
 • Referenties. Google je mogelijk nieuwe model op internet, vooral als je in het Engels zoekt kun je veel referenties vinden. En dat zijn vaak goede gebruikersverhalen zodat je goed op de hoogte bent van de voors en tegens van je nieuwe machine.
 • Als je veel met dikke stoffen wilt werken (winterstoffen en jeans) dan is dubbeltransport een geschikte optie. Dubbeltransport is bij de goedkopere modellen niet aanwezig.
 • Het gewicht van de machine. Als je lange stoffen naait zoals gordijnen kan een lichte machine gaan hobbelen op de tafel zodat ie zichzelf langzaam verplaatst. Als je de machine vaak moet verplaatsen omdat je ‘m niet op tafel kan laten staan, dan wil je ook weer niet dat ie al te groot en zwaar is om het tillen te vergemakkelijken.
 • De vrije arm. Heel handig als je kinderkleding gaat naaien. Denk maar aan de broekspijpen van een kinderbroekje of van een broek voor volwassene. De vrije arm maakt het mogelijk om eenvoudig smalle mouwen en pijpen om te zomen. Niet alle machines hebben een vrije arm.