Je maakt het zelf Vilten schilderijtjes

De veelzijdigheid van vilt

Met vilt kun je zoveel leuke dingen maken en het is bij ons niet meer uit de naaikamer weg te slaan. Vooral voor kinderen is het ideaal om mee te werken omdat de stof eenvoudig te knippen is en niet rafelt. Met een kloddertje lijm blijft het overal op plakken. Het vilt wordt vaak gebruikt bij de schilderijtjes die we maken in de Kids workshop Schilderen met stof.

Er zijn heel veel verschillende soorten vilt te koop. Bij de Action vind je bij het speelgoed het goedkope synthetische (acryl) vilt, wat prima is voor knutselprojecten. Echter, de stof valt snel uit elkaar als je knipt en ondanks de felle kleurtjes zie je vaak de achtergrond van je project er goed doorheen. Deze variant is zeker niet geschikt voor naaiprojecten. Het acrylvilt is eenvoudig te knippen, maar als je de dunste variant gebruikt kan het handig zijn om een stukje papier achter je vilt te plakken, dan worden je kniplijnen wat scherper.

Voor naaiprojecten (verkleedkleding voor kinderen, accessoires) gebruik je het beste vilt van 100% wol, of een mix waar wol in zit. Uiteraard betaal je dan wat meer, maar daar zul je dan zeker geen spijt van krijgen. Want hoe vervelend is het als de vilten applicaties op je naaiwerk gaan vervormen, verkleuren of gaan rafelen. Je hoeft alleen maar de vilt te voelen om te weten of er wil in zit, de wolvilt is veel steviger dan de synthetische varianten en dat is waarom de applicaties op je naaiwerk zo mooi blijven.

Voordat je met wolvilt aan de slag gaat moet je er zeker van zijn dat je snijmes of je schouder echt scherp is, want dan voorkom je dat de vezels gaan trekken. Om de wolvilt te naaien gebruik je het beste een medium naald, dus geen dunne en zeker ook geen dikke naald (die maakt gaten in je vilt). Gebruik vervolgens een korte steek, want de stof is erg compact en laat zich beter verwerken met korte steken. Wolvilt kan je het beste met de hand wassen met een speciaal wolwasmiddel. Als je het vilt op een kledingstuk gebruikt kun je het beste vooraf een proefstukje wassen om er zeker van te zijn dat de kleur niet uitloopt.

Facebook